گیاه چای بصورت بوته، درختچه و یا درختی است ک در سه فصل از سال (بهار، تابستان، پاییز) برگهای آن برداشت می شود. لذا در اکثر نقاط چای بصورت بوته است ولی زمانیکه هیچگونه برداشتی از آن صورت نگیرد بصورت درختچه و یا درخت در می آید.
گیاه چای سیاه و سبز و سفید یکی است و تنها در نوع فرآوری باهم متفاوت هستند.
چای سبز :
اگر برگ تازه چای را سریع خشک کنند چای سبز بدست می آید. در این صورت اجازه تخمیر به چای داده نمی شود.
خواص چای سبزعبارتند از :
- ضد پوسیدگی دندان بعلت فلوراید بالا
- ضد سرطان معده و پوست
- ضد التهاب و خارش حاصل از گزش حشرات
- تقویت سیستم ایمنی بدن.
چای سیاه :
اگر برگ تازه چای تحت تخمیر قرار بگیرد تغییراتی در طعم، رنگ، بو و مزه آن نسبت به چای سبز وارد می شود. پس از عملیات تخمیر آن را خشک کرده و بسته بندی میکنند. علاوه بر مصرف خوراکی برای درمان نیز کاربرد وسیعی دارد.
خواص آن عبارت اند از :
- تقویت قلب
- محافظ کبد
- کاهش چربی خون
- کاهش فشار خون
چای سفید :
چای سفید از برگهای چای رسیده بدست می آید. وقتی غنچه چای هنوز باز نشده آن را می چینند و قبل از اینکه برگهای چای خشک شوند آنها را بخار می دهند. به این دلیل نامش را سفید گذاشته اند ک غنچه های چای کرک هایی دارند و وقتی چای خشک می شود این کرکها ب رنگ سفید در می آیند. طعم چای سفید کم و مقداری شیرین است. چای سفید بدلیل مقادیر زیاد کاتشین ( پلی فنول) باعث کاهش بیماری های قلبی و عروقی، درمان کم خونی، سرطان ها، سکته ها و دیابت می شود. از طرفی چون آنتی اکسیدان بسیار بالایی دارد بیشتر از چای های دیگر خاصیت ضد سرطانی را از خود نشان داده است.
بهتر است چای سفید و سبز را به صورت دم کرده میل کرد تا خاصیت آنتی اکسیدانی خود را حفظ کنند و نباید مستقیما توسط آب به جوش آیند.
چای قرمز :
چای ترش یا چای قرمز از کاسبرگ گیاه چای ترش بدست می آید. یکی از مهمترین خواص آن شباهت ترکیباتش با انسولین است ک این گیاه خواص ضد دیابتی را دارد. از طرفی برای سستی، گیجی و سوءهاضمه و... کاربرد بسیاری دارد.
انجمن علمی صنایع غذایی دانشگاه یادگار امام(ره)
جهت پیوستن به کانال واتسآپ روی لینک زیر کلیک کنید
برای پیوستن به کانال فتح علم و برخورداری از جزوات و فیلم های آموزشی عضو کانال فتح علم بشوید