نمونه برداری اولین گام برای کنترل میکروبی مواد غذایی است 
هر کدام از مواد غذایی شیوه نمونه برداری متفاوتی دارند و لازم است که به منظور صحت نتایج حاصل از آزمایش این اصول رعایت شوند 

در این نوشتار ما به اصول نمونه گیری از انواع آبها میپردازیم و در فرصتی دیگر به سایر پروتکل های نمونه گیری میپردازیم

نکاتی مهمی که باید حسن نمونه برداری رعایت شود : 

  • نمونه باید معرفی کننده کل محصول باشد 
  • شرایط استریلیزاسیون در حین نمونه برداری باید رعایت شود
  •  حدالامکان نمونه را باز نشده و با بسته بندی قبلی به آزمایشگاه ببرید 
  • اگر حجم نمونه زیاد باشد و نتوان آن را به آزمایشگاه فرد باید از قسمت های مختلف آن نمونه برداری کرد مگر اینکه نمونه همگن باشد 
  • مقدار نمونه باید به گونه ای باشد که حداقل جوابگوی دو سری آزمایش باشد (جامدات : ۲۵۰ گرم )(مایعات : ۱۰۰ میلی لیتر)
  • ابزار نمونه برداری باید قابلیت شست و شو را در دفعات بالا و به راحتی داشته باشد داشته باشد 

 

نمونه برداری از آب ها : 

ظروف مناسب برای این کار میتواند شیشه ای یا پلاستیکی با حجم ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلی لیتر باشد 

 

انواع آبها : 

  1. آبهای ساکن : برداشت از محلی باشد که نماینده کل وضعیت باشد همگان برداشت نمونه دهانه ظرف را رو فه پایین تا عمق ۲۰ تا ۴۰ سانتی متری پایین ببرید و بعد با کج کردن آن حدود سه چهارم ظرف را پر کنید 
  2. آب لوله کشی : دهانه شیر را ضدعفونی کنید و و حدود ۲ دقیقه شیر را باز بگذارید و بعد نمونه برداری کنید
  3. آب چاه : اگر  چاه وسیله بالا آورنده مثل تلمبه داشت براساس پروتکل آب لوله کشی عمل میکنیم در چاه عمیق با دو ریسمان ظرف را به عمق مناسب چاه می فرستیم یکی از ریسمان ها به ظرف متصل است و دیگری به درب آن در عمق مناسب طنابی که به درب ظرف متصل است را می کشیم بالا تا ظرف پر شود
  4. آبهای جاری : به کمک یک میله ظرف را به جایی می فرستیم که معرف کل آب ها باشد و در عمق مناسب ظرف را پر میکنیم 

 

چند نکته : 

• بهتر است فاصله نمونه برداری تا آزمایشوزیر۱ ساعت باشد 

• نمونه را در غیاب نور و در دمای ۴ درجه نگهداری کنید 

• آبهای پاک باید زیر ۱۲ ساعت مورد آزمایش قرار بگیرند 

• آبهای مشکوک باید زیر ۶ ساعت مورد آزمایش قرار بگیرند 

• آبهای که با کلر تصفیه شده اند برای خنثی کردن اثر آن باید چند قطره محلول ۱۰ درصد تیوسولفات شدیم ریخت